Op safari in de tuin
Een van de leuke dingen van macrofotografie in de natuur is dat je er overal mee aan de slag kunt. Ook gewoon in je tuin, of als je geen tuin hebt, in het plantsoen aan de overkant. Op elk moment van de dag zolang er voldoende licht aanwezig is. Je kunt op zoek gaan naar detais van planten en bloemen met mooi licht. Door te experimenteren met de scherptediepte, vorm en kleur, kun je mooie opnames maken van de meest eenvoudige planten, zoals bijvoorbeeld de pluisbol van een uitgebloeide paardenbloem. (zie mei 2011)
Bij een echte safari gaat het natuurlijk om de dieren en die zijn ook overal aanwezig. Bijen, wespen, sprinkhanen, kevers, wantsen, spinnen, oorwormen, vlinders, je vindt ze overal.
Als ik door mijn tuin loop en die is niet echt groot, dan zie ik een wolf met prooi (de bijenwolf) de leeuw ligt op de loer in zijn schuilplaats (de vangtrechtertjes van de mierenleeuw in het mulle zand ) en een lieveheersbeestje, ons symbool tegen zinloos geweld, verscheurt een levende bladluis voor de ogen van zijn soortgenoten. Dat is een echte safari en ik hoef er niet voor van huis. Fotomomenten en onderwerpen in overvloed. Je kunt je tuin aantrekkelijk maken voor vlinders en andere insecten door er nectarrijke bloemen te planten en vooral nooit vergif te gebruiken. De koninginnepage is hier kind aan huis omdat ik venkel heb gezaaid (zie februari 2011) en door de overvloed van aantrekkelijke bloemen had ik vandaag zelfs een kleine parelmoervlinder in de tuin!
Bij de foto’s: De struiksprinkhaan zat in een potplant, twee meter van de achterdeur. De rups van de ligusterpijlstaart vond ik in de heg. De bijenwolf heeft zijn holletje gemaakt tussen de tegels bij de achterdeur en de sintjacobsvlinder zat op de klinkers van het terras.