Elke serieuze fotograaf gebruikt een statief
WAAROM?
Is een statief gebruiken iets uit de vorige eeuw of nog steeds nodig?
Je kunt toch de lichtgevoeligheid instellen op tot voor kort ondenkbaar hoge ISO-waarden en je hebt nu de beschikking over objectieven met beeld stabilisatie?
IK GEBRUIK ALTIJD EEN STATIEF OMDAT:
Een hoge ISO-waarde altijd meer ruis geeft. Hoeveel meer, hangt af van de kwaliteit van de camera. Een lage ISO-waarde is dus altijd beter.
Langere objectieven uit de hand moeilijk in balans te houden zijn.
Je de compositie en het scherpstelpunt heel nauwkeurig kunt bepalen, zeker als je daarbij ook de life-view functie gebruikt.
Een statief je de vrijheid geeft om langere sluitertijden te gebruiken. Denk hierbij aan het gebruik van een polarisatiefilter en een kleiner diafragma voor meer scherptediepte.
Je ook makkelijker precies hetzelfde onderwerp kunt fotograferen met verschillende sluitertijden, diafragma’s en belichtingen (of lichtmeet methodes) om later op de computer te beoordelen wat voor die opname het mooiste was. Daar kun je veel van leren.
Door de moeite te nemen om een statief op te zetten je tijd en rust krijgt en je vanzelf beter na gaat denken over je foto. Ook zul je op minder plekken foto’s maken. Het geeft veel meer voldoening om op een dag enkele mooie foto’s te maken dan een grote serie doorsnee foto’s.
Minder verschillende onderwerpen fotograferen bovendien weer héél veel tijd scheelt bij het beoordelen en uitsorteren van je foto’s op de computer.
Zelf gebruik ik twee soorten statieven. Het schouderstatief (zie: Deze maand, december 2011) voor onderwerpen die nooit stil willen blijven zitten. Bij het schouderstatief gebruik ik meestal invulflitslicht met de Canon Macro Twin Lite MT-24EX.
Voor alle andere onderwerpen, dus ook slapende of rustende insecten, gebruik ik een driepootstatief, de Manfrotto Photo Pro 458B.
Er is geen ander statief op de wereld dat zo super snel op te zetten is.
Geen gehannes meer met klemmen om de poten vast te zetten. Je trekt de poot gewoon uit tot de gewenste hoogte en hij staat vast. Geweldig!
Een druk op de knop en je schuift de poot weer in om een lager standpunt te kiezen. Laat je de knop los, staat hij weer vast.
Kijk maar eens op YouTube hoe gemakkelijk dat werkt.
De snelheid van werken kan bij macrofotografie het verschil maken tussen een foto of een beestje dat weg is.
Bovendien kun je het gerust in het water zetten (tot 45 cm diep) omdat de onderste segmenten waterdicht zijn. Dat komt van pas bij het fotograferen van libellen en kikkers.
Doordat de dikste delen van de poten onderaan zitten is het ook stabieler dan andere statieven waarbij de poten naar beneden steeds dunner worden.
Er zit een middenzuil bij dit statief. Gelukkig kun je die er af schroeven om het statief met uitgeklapte poten heel laag te maken.
De middenzuil kan eruit en dwars op het statief gezet worden om bijvoorbeeld recht naar beneden te fotograferen.
Ook kun je de middenzuil ondersteboven in het statief plaatsen om nog dichter bij de grond of net boven de waterspiegel te fotograferen.
Zet bij gebruik vanaf een driepootstatief altijd de automatische stabilisatie van het objectief uit om eventuele beïnvloeding door de stabilisatie te voorkomen.
Goedkoop kun je dit statief niet noemen maar een goed statief is net zo’n belangrijk onderdeel van je uitrusting als je camera en je objectieven.
BIJ DE FOTO’S:
1. Het statief kan helemaal plat dat is nog lager dan op deze foto.
2. Is dat nog niet laag genoeg dan kan de middenzuil ondersteboven gemonteerd worden.
3. Om recht naar beneden te fotograferen kan de middenzuil dwars gemonteerd worden.
4. Hier is goed te zien dat de segmenten van dun naar dik gaan.
5. Daardoor is het waterdicht tot aan het rode streepje op de foto.
6. Ook helemaal uitgeschoven is het stabiel genoeg om een gewicht te dragen tot 8 kg.