De richting van het licht
In een echte winter kun je op het gebied van macrofotografie leuke onderwerpen vinden in ijs, sneeuw of rijp. Afgelopen maand lukte dat echter nog niet. Toch was het koud genoeg om de houtkachel te stoken. Toen ik de mand met brandhout aan het vullen was vond ik een plankje met een leuk fotomotief. Er zaten wat myceliumdraden op die mij deden denken aan een boom in miniatuur. Ik heb toen het plankje op een stukje balk gespijkerd en ben de boom op het hout gaan fotograferen.
Eerst in de schaduw met mooi zacht licht, de bovenste foto.
Doordat er nauwelijks schaduw is word de opname vrij vlak, er zit geen diepte in. Op zichzelf hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn.
Daarna heb ik het in de volle zon gezet en het zo gedraaid dat de zon schuin achter me stond, de middelste opname.
Het resultaat verschilt niet zoveel van de eerste foto, behalve dan dat de achtergrond veel lichter is geworden. Daardoor komen de schimmeldraden niet zo goed los van de achtergrond.
De onderste foto laat het resultaat zien nadat ik het onderwerp zo gedraaid had dat het zonlicht er meer van opzij op viel. Hierdoor wordt het pas echt een heel andere foto dan de bovenste.
Welke is nu de beste? Wie het weet mag het zeggen. Ik wil hiermee alleen laten zien dat het soort licht en de hoek waaronder het op het onderwerp valt een groot verschil kan maken.
Op de foto hieronder zie je het bewuste stukje brandhout.
Ik bewaar het nog even.