Hoe dan?
Als reactie op mijn foto’s van vorige maand kreeg ik van een aantal mensen de vraag om eens uit te leggen hoe ik zeven weken na de brand de foto’s gemaakt had die zo nauwkeurig op de eerste foto’s passen. Ik zal het hier helemaal uitleggen.
Toen ik de foto’s maakte tijdens de brand deed ik dat zonder statief en ik lette er ook niet op waar ik precies stond bij elke foto. Daar waren de omstandigheden op dat moment te dynamisch voor. Pas toen ik enkele weken later zag hoe snel het groen weer opkwam en de sporen van de brand grotendeels aan het oog onttrok ontstond bij mij het plan om dit in beeld te brengen.
De voorbereidingen konden beginnen.
Gelukkig sla ik altijd automatisch bij elke foto de GPS coördinaten op in de exif files van de foto. Daar kan ik ook terugvinden op welke brandpuntafstand het zoomobjectief ingesteld stond. Dat zijn twee gegevens die absoluut noodzakelijk zijn om zo’n project uit te voeren.
Het is ook nodig om de originele foto bij de hand te hebben en om de camera te bedienen vanaf de tablet. Op die manier kun je continu vergelijken of de foto’s voldoende overeenkomen. Op de afdruk heb ik de rasterlijnen getekend die ik ook op de tablet zichtbaar had. Dat zorgt ervoor dat je een aantal referentiepunten hebt en maakt het werken nauwkeuriger.
Om alles op een werkbare manier bij elkaar te brengen ben ik even aan het knutselen gegaan. Ik gebruik op alle statieven, instelsledes etc het snelkoppelings systeem van Realy Right Stuff, Benro, Arca Swiss of onbekende merken maar wel altijd kortweg: Arca Swiss compatible.
Onder een stukje triplex heb ik een snelkoppelingsplaatje gemonteerd. Daarna wat latjes rondom om mijn tablet erin te kunnen zetten. (zie foto) Boven de tablet zie je de uitgeprinte foto. Met dat snelkoppelingsplaatje kon ik het geheel op een oud statief vlak naast de camera zetten en had ik mijn handen vrij. Het statief waar de camera op staat is voorzien van de Benro GD3WH Precision Geared 3-weg kop. Hiermee kun je elke richting van de camera heel nauwkeurig instellen zonder dat de camera nog na zakt. Je draait aan een knop en wanneer je die loslaat staat alles vast. Alle drie de richtingen stel je apart in, dus omhoog en omlaag, naar links of rechts en kantelen om alles waterpas te stellen.
Via de coördinaten kon ik de camera al vrij nauwkeurig op dezelfde plek krijgen als waar ik de eerste foto gemaakt had. Daarna werd het objectief op het juiste brandpunt ingesteld. Wel moest ik om het perspectief goed te krijgen soms nog even een meter of een halve meter naar links of naar rechts. Nadat uiteindelijk alles goed stond was het nog slechts een kwestie van op de ontspanknop op de tablet drukken en een fractie van een seconde later was de foto klaar.
Via de software op mijn website kon ik beide foto’s over elkaar heen zetten en voor en na laten bedienen met de muis.