De groene kikker
De groene kikker is met zijn mooie kleuren, individueel variërende tekening en leuke gedrag een erg veelzijdig foto-onderwerp. In de sloot of plas zijn ze altijd erg schuw. Bovendien is het daar vaak moeilijk om op kikkerhoogte te fotograferen.
Heb je echter een vijver in je tuin of ken je iemand met een vijver waar groene kikkers in zitten dan wordt het een ander verhaal. De kikkers in een vijver zijn namelijk erg makkelijk tam te maken.
Je neemt een lang rond stokje (150 cm, 5 mm doorsnee) en zaagt dat op het einde een stukje in de lengte in. Een centimeter of vier is genoeg. In deze zaagsnee klem je een meelworm. Dan maak je een of ander geluid bij de vijver, met een belletje, fluitje of je roept wat. Als het maar altijd hetzelfde geluid is. Vervolgens ga je de meelworm aanbieden aan een kikker. Als de meelworm beweegt zal hij snel toehappen. Dit herhaal je een aantal keren, steeds met geluid. Ze zijn erg nieuwsgierig en als ze eenmaal doorhebben dat er bij een bepaald geluid meelwormen te halen zijn dan komen ze onmiddellijk aanzwemmen wanneer ze dat geluid horen. Natuurlijk moet je nooit het geluid laten horen als je geen voer voor ze hebt want dan komen ze na een poosje niet meer.
De brutaalste komt altijd het eerste terug, maar al na enkele dagen hebben de anderen het ook door.
Dan wordt het tijd om het stokje telkens een stukje korter vast te houden totdat ze de meelwormen uit de hand komen eten.
Het hele africhten hoeft niet langer te duren dan een week of twee. Kijk maar eens naar dit filmpje: Kikkers
Ben je eenmaal zover dan wordt het een feest om plat op je buik liggend deze diertjes te fotograferen. Omdat de reflexie in het water van de lucht of van bomen en struiken op de oever steeds anders is krijg je ook vaak een verrassende achtergrond. Verder kun je natuurlijk volop experimenteren met verschillende objectieven en diafragma’s. Ook het al dan niet inzetten van flitslicht of een polarisatiefilter is van grote invloed het resultaat.
BIJ DE FOTO’S
Boven: De blauwe lucht weerspiegelt op zijn lijf en de geelgroene bladeren van een boom zorgen voor de kleur op het water. De hele foto en een detail van het oog kun je zien in de galerij van Amfibieën en reptielen op deze site.
Links: Enkele portretjes, die in het midden heeft een leuk spiegelbeeld en lijkt model gestaan te hebben voor Kermit uit de Muppetshow.
Onder links: Van achteren gefotografeerd wordt het weer een heel ander beeld.
Onder midden: De spiegeling van de lucht zorgt voor een blauwe achtergrond.
Onder rechts: Om het kwaken vast te leggen moet je snel reageren en heb je ook een snelle sluitertijd nodig.