Watervlooien fotograferen
Wanneer je watervlooien, muggenlarven, diaptomus, cyclops en ander zoetwaterplankton gaat fotograferen opent zich een hele nieuwe wereld met composities en kleuren die je zelf niet verzonnen krijgt.
Foto linksboven: Drie watervlooien. Omdat ze transparant zijn zie je bij een de eitjes zitten, die groene bolletjes. Bij de rechter zijn de eitjes al uitgekomen, haar “legbuisje” is ook al wat langer. Bij de linker zijn nog geen eitjes aanwezig. De drie kleinere beestjes bovenaan zijn eenoogkreeftjes. (Grote foto onderaan deze pagina)
Foto rechtsboven: Hier zie je de eitjes nog duidelijker. Die blauwe dingen zijn, denk ik, organen.
Foto hiernaast: Dit lijkt wel de oceaan in de tijd van de dinosaurussen, in miniatuur.
Maar hoe kun je dat fotograferen?
Uit de microscopie kennen we de term donkerveldverlichting. Dat is verlichting van opzij en achter het onderwerp, met een zwarte achtergrond, zonder dat er direct licht in het objectief valt.
Uitleg bij de linker foto:
1 Plankje beplakt met zelfklevend zwart vilt. Dat staat los, op een voetje, zodat je het naar voor en achter kunt schuiven.
2 De flitsertjes van de Macro Twin Lite MT-24EX zijn op twee aluminium stripjes gemonteerd. De flitser vanwege de zwarte achtergrond instellen op -3.
3 Een stukje zwart karton zorgt ervoor dat er geen direct flitslicht in het objectief valt.
4 Het micro-aquarium, met een vertstelbaar klemmetje vastgezet. (zie de foto linksonder).
5 Het MP-E 65mm 1:2,8 1-5x Macro objectief.
6 De instelslede.
7 Radiografische draadontspanner.
8 De ring waaraan de flitsertjes (2) normaal bevestigt worden.
9 Potje met schoon water en enkele watervlooien.
10 Pipet en grote injectiespuit met grove naald om de watervlooien naar het micro-aquarium te verplaatsen.
11 Een goed boek om een en ander op naam te brengen.
Bij een grote afbeeldingsmaatstaf heb je weinig scherptediepte (zie: oktober 2012) dus is het zaak om ervoor te zorgen dat de beestjes een beperkte zwemruimte hebben. Een micro-aquarium is hiervoor de oplossing. Zo’n micro-aquarium is makkelijk zelf te maken met twee stukjes dun gals en een stukje rubber (binnenband van fiets of auto of vijverfolie) van 1 à 2 mm dik. Nadat je het rubber op dezelfde maat geknipt hebt als het glas snijdt je er een U-vormig rechthoekje uit. Vervolgens zet je dit met twee klemmetjes vast tussen de glaasjes. Om het goed waterdicht te krijgen kun je het rubber insmeren met een dun laagje vaseline.
Nu kun je met een pipet of grove injectienaald enkele watervlooien opzuigen uit het voorraadpotje en overbrengen in het micro-aquarium. Hoe schoner het water is hoe minder gedoe je hebt met de nabewerking in Photoshop. Kijk maar eens naar de foto hieronder.
Beweeg het pijltje met de muis naar links en rechts om de foto hieronder voor en na de bewerking in Photoshop te bekijken.