Even iets anders…
Deze keer wil ik graag even uit mijn hokje komen. Mijn hokje is “macronatuurfotograaf”. Nu ben ik voor één keer alleen fotograaf, zonder macro en natuur.
Ik wil het hebben over hoe een foto ontstaat. Het spreekwoord zegt: “De gelegenheid maakt de dief” Dat gaat ook vaak op bij het fotograferen. Soms tref je spontaan een mooi foto-onderwerp aan en maak je een prachtige foto. Zo’n foto ontstaat doordat je op dat moment ergens tegenaan loopt dat je de moeite waard vindt en de manier om het mooi in beeld te zetten bedenk je ter plaatse. Zo fotografeer ik natuurlijk ook vaak als ik met de camera de natuur in trek. Je weet immers niet van tevoren wat je te zien zult krijgen.
Natuurlijk weet ik niet hoe het anderen vergaat maar ik heb vaak al een idee in mijn hoofd over hoe ik een foto zou willen maken voordat ik de gelegenheid krijg om dat te visualiseren. Dan moet ik op zoek naar dat specifieke beestje in de hoop dat ik dan kan maken wat ik bedacht heb.
Bij sommige onderwerpen word je weleens gedwongen om na te denken over hoe je het in beeld wilt zetten.
Dat overkwam mij een poos geleden toen ik van mijn goede vriend, Noud van den Boer, een prachtig corrugation kunstwerk cadeau kreeg.
Aan het aanvaarden van het cadeau was echter wel een voorwaarde verbonden. Ik moest er een of meer mooie foto’s van maken voor op zijn website. Het kunstwerk deed mij direct denken aan een straalmotor of iets dergelijks maar omdat ik ervan uitging dat hij van mij een macrofoto verwachtte heb ik er eerst een detailopname van gemaakt met als titel Zonnebloem.
Pas daarna ging ik aan de slag om in beeld te brengen wat ik er eigenlijk in zag. Het is wel leuk om te constateren dat je betere resultaten krijgt als je je gevoel volgt in plaats van te proberen aan de eventuele verwachtingen van anderen te voldoen.
De tweede foto kreeg als titel “Successful launching” en toont een soort raket die gelanceerd wordt. Hij staat expres scheef in beeld om wat spanning op te roepen. Met een beetje fantasie zie je dat de stuwraketjes aan de rechterkant extra power geven om het evenwicht te herstellen.
Bij een goede foto gaat het om het resultaat en niet over de moeite die het kostte om die foto te maken of over de zeldzaamheid of schuwheid van je onderwerp. Degene die de foto bekijkt weet vaak niet hoe de foto gemaakt is en dat is ook niet relevant, het resultaat telt.
Hiermee wil ik laten zien dat het leuk is om van tevoren na te denken over hoe je iets in beeld wilt brengen en dan te proberen dat te realiseren. Niets is onmogelijk en Photoshop is mooi gereedschap.
Technische gegevens van “Successful launching”:
Camera EOS 5D-MkII, objectief Canon EF 100mm f/2.8 Macro IS USM, statief. De foto is samengesteld uit twee foto’s, één met de camera in beweging tijdens de opname en één van het voorwerp zonder beweging. Verlicht met een enkele TL-lamp van boven, kleurtemparatuur onbekend en niet echt van belang bij RAW opnames. Eerste foto met beweging: 2 sec diafragma 5,6 ISO 100. Tweede foto stilstaand: 10 sec diafragma 11 ISO 100. Samengevoegd en bewerkt met Photoshop CS5.