Catalonië en de Camargue
Onlangs waren we in Catalonië, de spanning over het op handen zijnde referendum was hier en daar al merkbaar. Wij waren daar in Montagut, op camping Can Banal. Buiten de camping in de omringende plaatsen zag je veel Catalaanse vlaggen en hier en daar ook spandoeken die opriepen om Ja te stemmen bij het referendum. Enfin, wij kwamen er niet niet om ons te mengen in de plaatselijke politiek maar wel vanwege het vele natuurschoon. Vooral de Jasiusvlinder (Charaxius jasius), ook wel Pasja genoemd stond hoog op de verlanglijst. Deze vlinder vliegt op veel plaatsen rond de kusten van de Middellandse Zee en verder het binnenland in tot een hoogte van 450 m. Voorwaarde is wel dat er de aardbeiboom (Arbutus unedo) groeit want dat is de voedselplant van de rups.
Landschappelijk is het mooi vanwege de oude basalt formaties, zowel de basalt kolommen als het horizontale basalt. Klik hier voor de foto’s.
Op de terugreis zijn we nog een paar dagen in de Camargue, nabij Arles in het zuiden van Frankrijk geweest. De Camargue is de delta van de Rhône en vooral in het voorjaar een erg aantrekkelijk gebied voor vogelaars. Nu in september is het wat dat betreft een stuk minder. Het is een van de plaatsen in Europa waar flamingo’s voorkomen. Zeg je: “Flamingo’s, wilde paarden en vechtstieren” dan zeg je eigenlijk “Camargue”.
We kwamen laat in de middag aan en hebben nog even een eerste wandeling gemaakt bij zonsondergang en volle maan. De Camargue is een vlak gebied en lijkt qua landschap wel wat op de Peel, met net als hier veel ondiep water. Het grote verschil zit hem vooral in het zoutgehalte van dat water. Je ziet er veel zoutminnende planten zoals zeekraal en lamsoor. In het zuidoosten wordt er zout gewonnen door in bekkens zeewater te laten verdampen, daar kleurt het met zout verzadigde water rood. Beroemd is de Camargue ook vanwege zijn unieke halfwilde Camargue paarden. Een oeroud ras, de veulens zijn bij de geboorte zwart, later kleuren ze via bruin naar grijs en eenmaal volwassen zijn ze wit. Ook de stieren die er gefokt worden voor de stierengevechten zijn het fotograferen waard. Klik hier voor de foto’s van de Camargue.