Niet naar Siberië en ook niet naar de Vogezen…
Door de covid 19 pandemie is reizen naar het buitenland momenteel erg moeilijk en naar veel landen zelfs onmogelijk. Juist dat reizen geeft altijd weer een nieuwe impuls aan de fotografie omdat je dan landschappen en dieren ziet die je hier niet voor de lens krijgt.
Deze herfst was ik van plan om naar de Vogezen in Frankrijk te gaan met als doel om gemzen te fotograferen. Of dat gelukt zou zijn is niet echt belangrijk. Jezelf een doel stellen zorgt dat je er op uit trekt, dát is belangrijk. Door met een doel in zo’n gebied rond te zwerven maakt dat je optimaal geconcentreerd bent en dan zie je van alles dat de moeite waard is en misschien ook nog gemzen.
Okay, nu even niet naar het buitenland. Toch wilde ik graag iets nieuws zien, wist alleen nog niet wat. Totdat ik op een avond bij de fotoclub VNFE te Eindhoven een erg geslaagde foto zag van een Siberische grondeekhoorn, gemaakt door Nelleke Snijders. Zij vertelde erbij dat dit exotische beestje een populatie heeft in Tilburg. Binnen onze fotoclub zijn we gelukkig collegiaal genoeg om kennis te delen en dankzij haar hulp heb ik op deze locatie ook deze leuke diertjes kunnen fotograferen.
De locatie is De Warande in Tilburg, een klein gebied waar vroeger een dierentuintje was. De grondeekhoorntjes liepen daar los rond en nadat de dierentuin zijn poorten sloot zijn zij gebleven. Eerst wilde men ze wegvangen omdat men bang was dat deze exoten zich in een steeds groter gebied zouden gaan vestigen.
Na protest van talloze mensen die genoten van hun aanwezigheid mochten ze blijven. En wat bleek? De gevreesde gebiedsuitbreiding bleef uit. Hoe komt dat?
Ik denk, zonder daar onderzoek naar gedaan te hebben, dat er een logische verklaring voor is.
Dit kleine stukje parkachtig bos wordt overdag platgelopen door een massa mensen veelal met hun hond(en). Langs de paden liggen takkenbossen zodat de honden niet te makkelijk achter de grondeekhoorns aan kunnen jagen. Die takkenbossen bieden tevens een goede vluchtplaats voor de grondeekhoorntjes. Vanwege alle drukte overdag en met al die honden zullen vossen en marters zich er niet op hun gemak voelen. Ook roofvogels gaan niet jagen tussen mensen en honden. Daarbij komt dan ook nog dat de grondeekhoorns dag-actief zijn. Wanneer het donker en rustig is en de uilen gaan jagen zitten zij veilig in hun holletje.
Komen ze echter buiten De Warande dan vervallen een aantal van deze veilige factoren en worden ze makkelijk slachtoffer van alle dieren die wel een eekhoornboutje lusten. Vandaar dat gebiedsuitbreiding er niet in zit. Door alle drukte zijn de grondeekhoorns aan mensen gewend en wanneer je rustig aan doet zijn ze te benaderen tot op een korte afstand om leuke foto’s te maken. (Klik op de foto’s om ze groot te bekijken.)