Tips en trucs
Hier vindt u mooie fotoseries, technische artikelen over macrofotografie en reisverslagen. Het kan een foto of serie zijn met technische gegevens en uitleg. Het kan gaan over leuke wetenswaardigheden betreffende het gedrag of de levenscyclus van een of ander beestje. Ook tips en technische uiteenzettingen passeren de revue. Kortom scrol er eens lekker doorheen en vindt elke keer weer iets anders.
Augustus 2024
HUISARTSENPRAKTIJK CENTRUM DE PEEL
Onze huisartsenpraktijk, Centrum de Peel heeft eenendertig foto’s van mij aangekocht om de witte muren wat kleur te geven. De voorkeur ging hierbij vooral uit naar macrofoto’s van allerlei insecten maar ook enkele andere dieren.
Er hangen foto’s in de wachtkamer, op de gang, in de bloed-prik-kamer en in de…..(lees verder)
Mei 2024
NOGMAALS NAAR DE VOGEZEN
Nadat ik her en der reclame had gemaakt voor de gemzen in de Vogezen kreeg ik het verzoek van twee collega fotografen of ik eens wilde gidsen. Dat was voor mij een prima aanleiding om nog een keer te gaan.
We hadden dit keer niet zulk stabiel weer, net als in Nederland. Een dag zijn we uitgeweken naar…….(lees verder)
Juli 2023
REUZEN BERENKLAUW VELDJE
De reuzenberenklauw is een hele mooie en fotogenieke plant. Helaas staat hij sinds 2017 op een Europese lijst van planten die door terreineigenaren verplicht bestreden moeten worden. Hier bij mij in de buurt is een veldje……(lees verder)
Juni 2023
GEMZEN, HET BLIJFT LEUK….
Na lang twijfelen besloot ik ook nu weer naar de Vogezen te gaan. Het was een erg nat voorjaar, vandaar dat ik pas in juni vertrok. Op 9 juni arriveerde ik op de mooie camping La Vologne. Het was er drukker dan de vorige twee keer dat ik er was. Een prachtige camping met ruime staanplaatsen, schoon sanitair en gelukkig geen lawaaierige entertainment. De camping is slechts 11 km verwijderd van de….(lees verder)
Mei 2023
DE GEBOORTE VAN EEN LIBEL 2
In mei 2020 maakte ik ook zo’n serie, nu had ik het geluk om het nog eens over te kunnen doen.
De overgang van het larve stadium naar het volwassen insect noemt men bij libellen “uitsluipen”. Onderstaande foto serie is van het uitsluipen van een Beekrombout (Gomphus vulgatissimus). Libellen leven als larf in het water, het zijn daar geduchte rovers. Na enkele vervellingen zijn ze volgroeid en klaar om….(lees verder)
Oktober 2022
GRAND CANYON OF DECOR VAN HARRY POTTER FILMS?
Op het eerste gezicht denk je dat dit een wijds landschap is. Dat is ook precies de fantasie die ik kreeg toen ik dit onderwerp zag en die fantasie wilde ik proberen om te zetten in een foto. Wanneer je op onderstaande foto klikt laat ik je achter de schermen kijken hoe deze fot tot stand gekomen is…..(lees verder)
Juni 2022
DE GEMZEN IN HET VOORJAAR
In 2020 wilde ik in de lente naar de Vogezen om gemzen te fotograferen, covid gooide roet in het eten daardoor werd het september 2021. Toch wilde ik graag in mei nog eens terug te gaan en dat kon nu. Het werd alweer een mooie ervaring maar toch heel anders dan in september. Nu vormden de éénjarige dieren zwervende groepjes terwijl…(lees verder)
Mei 2022
DE KRAT
De krat is mijn mini foto hut. Ik kwam op het idee om ergens waar ik regelmatig wat vogelvoer strooi een camera neer te zetten. Het probleem was echter dat wanneer ik de camera er neerzette de vogels wegbleven. Om de vogels aan de camera te laten wennen zou ik deze er langere tijd moeten laten staan. Dat wilde ik niet omdat het risico op diefstal dan……(lees verder)
November 2021
DE BURGEMEESTER SANDERSLAAN IN MEIJEL
Ik heb deze laan gedurende twee jaar wekelijks gefotografeerd op alle tijden van de dag, zelfs eens midden in de nacht bij volle maan. Ook in diverse weersomstandigheden, met zonnig weer, bewolking, nevel, in de kou en ook tijdens een hevige sneeuwbui.
Deze video is een korte compilatie van een aantal foto’s uit de serie (1 min 44 sec)…. (lees verder)
Oktober 2021
CLOSE UP FOTOGRAFIE MET DE SONY RX 10 M4
Close up fotografie, ook wel macrofotografie genoemd, is voor veel hobbyfotografen een geliefde bezigheid. Tot op zekere hoogte gaat dat prima met de RX10 zonder verdere hulpmiddelen. De Sony RX10 M4 kan in de uiterste groothoekstand extreem dichtbij scherpstellen. Tot zelfs minder dan 3 cm vanaf de voorkant van de lens met de zoom op 24 (8,8 mm). Dat is natuurlijk bijn uitsluitend te gebruiken voor onderwerpen die niet weglopen of… (lees verder)
September 2021
GEMZEN IN DE VOGEZEN
In de lente van 2020 wilde ik naar de Vogezen om te proberen gemzen te fotograferen. Covid 19 gooide roet in het eten, door alle maatregelen om verpreiding van deze ziekte zoveel mogelijk tegen te gaan mocht ik niet naar Frankrijk reizen. Nu, eind augustus en begin september 2021 kon ik eindelijk op pad. Ik ging ervan uit dat wanneer ik geen…. (lees verder)
Maart 2021
DE GROENE CAMERA 2021
Voor de tweede keer in mijn leven deed ik mee aan een fotowedstrijd. De eerste keer was in 1984 bij de westrijd “BBC Wildlife Photographer of the Year”. Met de dia hieronder van vier eitjes van de roodkopspinselbladwesp op een dennenaald waarvan er drie uit aan het komen waren deed ik mee in de categorie “Humorous views” De foto kreeg als titel “Roller coaster” en werd gehonoreerd met een “Highly recommended”……(lees verder)
Januari 2021
OOGCONTACT
Wanneer ja naar een dier kijkt dat ook naar jou kijkt brengt dat andere gevoelens naar boven dan wanneer je naar het dier kijkt terwijl dat dier een andere kant op kijkt.
Om dat te illustreren ben ik eens aardig diep in mijn archief gedoken. De foto’s die ik vond riepen bij mij allerlei verschillende emoties op, van bedreigend tot hilarisch, ook neutraal of taxerend. Bij sommige foto’s heb je niet echt het gevoel …..(lees verder)
November 2020
JE WEET NIET WAT JE ZIET
Een beetje rondstruinend in de Peel kwam ik een boomstronk tegen met spekzwoerdzwammem erop. Ik maakte wat foto’s van details en bekeek deze op het scherm van de camera. Om de scherpte goed te kunnen beoordelen schakelde ik even naar werkelijke pixels op 100%. Daar zag ik details die voor mij met het blote oog nog gezien waren. Ik heb een paar van deze details gefotografeerd, het zijn net druipsteengrotten…..(lees verder)
Oktober 2020
DAT MOET MAKKELIJKER KUNNEN.
Wanneer ik iets moet doen dat nogal omslachtig is dan is de eertse gedachte die bij me opkomt: Dat moet makkelijker kunnen. Bijna altijd kan het ook makkelijker en sneller. Zo ook bij het monteren van een camera of bijvoorbeeld een instelslede op het statief. Niet meer telkens losschroeven en elders weer erop schroeven. Hoeft niet, daarvoor bestaat een prachtig universeel systeem. Zoek je naar accessoires voor dit systeem dan is de zoekterm…..(lees verder)
September 2020
NIET NAAR SIBERIË EN OOK NIET NAAR DE VOGEZEN…
Door de covit 19 pandemie is reizen naar het buitenland momenteel erg moeilijk en naar veel landen zelfs onmogelijk. Juist dat reizen geeft altijd weer een nieuwe impuls aan de fotografie omdat je dan landschappen en dieren ziet die je hier niet voor de lens krijgt.
Deze herfst was ik van plan om naar de Vogezen in Frankrijk te gaan met als doel…. (lees verder)
Juli 2020
HOE DAN?
Als reactie op mijn foto’s van vorige maand kreeg ik van een aantal mensen de vraag om eens uit te leggen hoe ik zeven weken na de brand de foto’s gemaakt had die zo nauwkeurig op de eerste foto’s passen. Ik zal het hier helemaal uitleggen. Toen ik de foto’s maakte tijdens de brand deed ik dat zonder statief en ik lette er ook niet op waar ik precies stond bij elke foto….. (lees verder)
Juni 2020
ZEVEN WEKEN NA DE BRAND
Het is onvoorstelbaar hoe snel de plantengroei na de brand in de Peel (zie april 2020) alle sporen probeert uit te wissen. Om dit te illustreren heb ik van twee foto’s een overvloei annimatie gemaakt van de situatie tijdens de brand op 20 april en nu zeven weken later op 8 juni. Je ziet dat de varens eneorm snel groeien terwijl veel bomen…. (lees verder)
Mei 2020
DE GEBOORTE VAN EEN LIBEL
De overgang van het larve stadium naar het volwassen insect noemt men bij libellen “uitsluipen”. Onderstaande foto serie is van het uitsluipen van een Beekrombout (Gomphus vulgatissimus) Libellen leven als larf in het water, het zijn daar geduchte rovers. Na enkle vervellingen zijn ze volgroeid en klaar om uit te sluipen. Daarvoor verlaten ze het water door ergens aan een plant…… (lees verder)
April 2020
BRAND IN DE DEURNESE PEEL
Op 20 april 2020 ontstond er een grote brand in de Deurnese Peel. Het had al zes weken niet geregend en daardoor was het erg droog en er stond ook nog eens een behoorlijk harde wind. Het vuur greep daardoor razendsnel om zich heen. In korte tijd stond een groot gebied in lichterlaaie. Uiteindelijk werd het de grootste natuurbrand die Nederland ooit gekend heeft, een triest record. Van de 1000 ha oppervlakte is nu…..(lees verder)
Januari 2020
SONY DSC-RX10 MIV VERSUS CANON G3-X
In 2015 kocht ik de Canon G3-X en niet veel later verkocht ik mijn spiegelreflex camera’s en objectieven. Veel fotografen denken kennelijk dat je voor bepaalde functies persé een systeemcamera met verwisselbare objectieven nodig hebt. Niets is minder waar, alle instellingen en functies die ik had op mijn Canon EOS 5D MkIII kon ik op de G3 X ook instellen.
In 2019 wilde…….(lees verder)
December 2019
ZWARTGATJE (Ostearius melanopygius)
Half december zag ik in de Ardennen, omgeving Rochefort, een berg paardenmest die bijna geheel bedekt was met spinnenwebben. De berg was een meter of vijfentwintig lang en ongeveer twee meter breed. Het spinrag viel op doordat het vol zat met dauwdruppels. Het had die nacht gevroren en de dauw was nog niet verdampt. Natuurlijk wilde ik graag details van dat bedauwde spinrag fotograferen het zag er nogal surrealistisch uit. Ik kon…….(lees verder)
November 2019
HALLOWEEN VOS
Van een vriend kreeg ik de tip dat er bij een mij bekende dassenburcht een dode vos lag. Ik had geen idee wat ik er aan zou treffen. Een dassenburcht kan nogal groot zijn omdat er altijd meerder pijpen gegraven zijn. Het was even zoeken eer ik de dode vos gevonden had, hij viel veel minder op dan ik verwacht had. Ik had gehoopt een redelijk intacte vos te vinden met een mooie pels en staart. Zoals hij er nu bij lag waren de romp, zijn poten en zijn staart nog nauwelijks te herkennen. Zijn kop met de ontblote tanden…….(lees verder)
Oktober 2019
EINDELIJK WEER PADDENSTOELEN
Voor de herfst van 2018 dacht ik weer eens wat mooie plaatjes van paddenstoelen te maken. Helaas kregen we te maken met een heel droge zomer en herfst. Er waren nauwelijks paddenstoelen te vinden. De zomer van 2019 was ook erg droog maar gelukkig kwam er vanaf eind september wat regen. Juist op tijd om voor een ware paddenstoel-explosie te zorgen. Doordat het weer…….(lees verder)
September 2019
HET JAAR ROND
Wanneer je ergens in je omgeving een karakteristieke boom gefotografeerd hebt, ga daar dan eens in alle seizoenen, tijden van de dag en alle weersomstandigheden naar terug. Je kunt dan een mooie serie maken, een reis door de seizoenen, het jaar rond. Om de foto’s mooi over elkaar heen te laten vallen zijn er een paar punten waar je op moet letten. Begin ermee om de plaats waar je statief staat te markeren, bijvoorbeeld door een…….(lees verder)
November 2018
VOORZETLENZEN
De ene voorzetlens is de andere niet.
Een vriend van mij dacht een goede voorzetlens gekocht te hebben, het was immers van B+W, een bekend merk en geen rommel van een onbekende fabrikant. En daarbij wat vriendelijker geprijst dan de voorzetlens van Canon die ik gebruik.
Toch was hij niet helemaal…….(lees verder)
September 2017
CATALONIË en de CAMARGUE
Onlangs waren we in Catalonië, de spanning over het op handen zijnde referendum was hier en daar al merkbaar. Wij waren daar in Montagut, op camping Can Banal. Natuurlijk kwamen wij er niet om ons te mengen in de plaatselijke politiek maar wel vanwege het vele natuurschoon. Op de terugreis zijn we nog een paar dagen in de Camargue, nabij Arles in het zuiden van Frankrijk geweest. De Camargue is de delta van de Rhône en ….(lees verder)
Augustus 2017
METAMORFOSE KONINGINNENPAGE RUPS – POP – VLINDER
De rups van de koninginnenpage heeft zich vastgesponnen en gaat na een aantal dagen zo gehangen te hebben verpoppen. Hij stroop zijn rupsenhuid af onder de “veiligheidsgordel” door. Moet je eens proberen om in de auto je jas uit te doen zonder de gordel los te maken. Na 2 tot 3 weken komt de vlinder uit de pop. (lees verder)
Mei 2017
BAYERISCHER WALD – ZICKSEE – BALATONMEER
Het Bayerischer Wald stond al een hele poos op mijn vakantiebestemming verlanglijstje. Het leek me een aardig idee om aan deze reis een herhaling te koppelen van een trip naar Oostenrijk en Hongarije, die ik 19 jaar geleden maakte samen met Angelique Belfroid en de broers Elbert-Jan en Chris Achter-berg. Op het kaartje hiernaast zie je de route vanaf 1 onze camping in het Bayrischer Wald aan de Tsechische grens…. (lees verder)
September 2016
JURA
De Franse Jura staat bekend om zijn vele watervallen en normaal gesproken ook tamelijk veel regen. Maar dit jaar had het uitzonderlijk weinig geregend waardoor de watervallen ook niet erg spectaculair waren. We gingen in een kloof zeventig meter naar beneden. Zo konden we wat er op dat moment nog over was van deze waterval vanuit verschillend perspectief bekijken. Bij een andere waterval, vanaf een kleine stuwdam, wist ik het leefgebied…. (lees verder)
Augustus 2016
ZWITSERLAND
Begin augustus 2016 waren we een week in Zwitserland. Ik heb daar 448 foto’s gemaakt waarvan er uiteindelijk 122 gearchiveerd werden en 24 bewerkt om te publiceren. (lees verder)
April 2016
AMELAND
Het was niet bepaald zonnig strandweer toen we in april een weekje naar Ameland gingen. Veel regen en wind. Ook was het nog tamelijk koud voor de tijd van het jaar. Toch werd het juist door die weersomstandigheden een mooie fotovakantie. We hebben veel vogels vanuit de auto gezien en gefotografeerd. Tussen de buien door konden we lange wandelingen maken en lekker uitwaaien op het strand. De zware wolkenpartijen zorgden soms…. (lees verder)
Augustus 2015
CANON POWERSHOT G3-X, ZO GEK NOG NIET….
Al van jongs af aan is het eerste wat ik denk wanneer er iets gedaan moet worden: “Dat moet makkelijker kunnen” Wanneer ik ga fotograferen neem ik altijd al zo min mogelijk spullen mee. Zeulen met een zware rugzak vol objectieven en de frustratie om op cruciale momenten altijd het verkeerde objectief op de…. (lees verder)
November 2013
GEELGERANDE WATERKEVER (DYTISCUS MARGINALIS)
In mijn vijver ontdekte ik een aantal larven van de geelgerande waterkever. Ik besloot er enkele uit te halen om in een aquarium de ontwikkeling te kunnen volgen en fotograferen.
Het zijn grote rovers en ze vallen ook elkaar aan. Het is dus zaak om elke larf in een aparte bak te zetten. Omdat ze alleen maar bewegende prooi eten heb ik ze gevoerd met meelwormen en kikkervisjes. Na elke… (lees verder)
Oktober 2013
AFBEELDINGSMAATSTAF EN BELICHTINGSCOMPENSATIE
Wanneer je in het macrogebied fotografeert krijg je te maken met lichtverlies. Hoe groter de afbeeldingsmaatstaf hoe meer lichtverlies. Het lichtverlies is alleen afhankelijk van de afbeeldingsmaatstaf en niet van het gebruik van tussenringen, een voorzetlens, een balg of een macro-objectief. Bij dezelfde afbeeldingsmaatstaf en dezelfde hoeveelheid licht zul je altijd op… (lees verder)
September 2013
HET LANDKAARTJE, EEN BIJZONDERE VLINDER
Om meerdere redenen is het Landkaartje (Araschnia levana) een heel bijzondere vlinder.In 1939 werden er in Zuid-Limburg en het oosten van Gelderland voor het eerst in Nederland enkele Landkaartjes waargenomen. Begin jaren zestig kwam hij in heel zuid Nederland voor en in 1983 bereikte hij ook de Waddeneilanden Texel en Terschelling. Vanaf die tijd is… (lees verder)
Augustus 2013
WAAR KOMEN AL DIE MUGGEN TOCH VANDAAN?
Ergens in een hoek van de tuin staat een vergeten gieter halfvol water, of de dakgoot loopt niet goed af en is nooit helemaal leeg. Zulke plekjes zijn ideale broedplaatsen voor muggen. Als (regen)water ergens langere tijd blijft staan dan vormt zich in het water allerlei microscopisch leven. De vrouwtjesmuggen kunnen deze kleine feilloos vinden om er hun eitjes af te zetten. Zonder grotere beestjes die graag… (lees verder)
Juli 2013
DAAR BIJ DE WATERKANT
Daar bij de waterkant….. Dit liedje speelt vaak door mijn hoofd wanneer ik weer eens ergens aan de oever van een kanaal, sloot, beek of ven op fotojacht ben.
Mijn vrouw heb ik niet voor het eerst ontmoet daar bij de waterkant maar veel mooie insecten wel.
De meeste insecten houden niet van een droge omgeving daarom is er… (lees verder)
Juni 2013
RUPSEN, EEN PRACHTIG FOTO ONDERWERP
De meeste mensen vinden rupsen maar niets. Ze moeten te vuur en te zwaard bestreden worden omdat ze van hun planten eten. Over het algemeen valt dat wel mee. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Wanneer je op biologische wijze kool teelt voor eigen consumptie ben je niet blij als er veel rupsen van het koolwitje er een luilekkerland vinden.
Maar ja, heb je een hekel aan regen bedenk dan dat er geen… (lees verder)
Mei 2013
OP EN IN DE MUUR
Op en in de muur van je huis wonen interessante en mooie beestjes, vooral spinnetjes en verschillende soorten solitaire bijen en wespen. In april zag ik een Rosse metselbij (Osmia bicornis) zij vloog weg maar kwam telkens weer terug bij een gat in de muur waar ooit een of andere schroef in gezeten heeft. Ik heb er toen mijn camera met afstandontspanner op statief bijgezet en heb een aantal foto’s gemaakt. Toen ik enkele dagen later nog eens keek of… (lees verder)
April 2013
VOOR- EN NADELEN VAN DE CANON EOS 7D
Het heeft lang geduurd maar uiteindelijk heb ik dan toch besloten om de EOS 7D aan te schaffen. Goed beschouwt heeft deze camera met een iets kleinere sensor voordelen bij macro fotografie die opwegen tegen de nadelen. VOORDELEN: 1. Bij gebruik van EF-objectieven heb je geen last van de randonscherpte omdat je een kleiner deel van het door het objectief geprojecteerde… (lees verder)
Maart 2013
WATERVLOOIEN FOTOGRAFEREN
Wanneer je watervlooien, muggenlarven, diaptomus, cyclops en ander zoetwaterplankton gaat fotograferen opent zich een hele nieuwe wereld met composities en kleuren die je zelf niet verzonnen krijgt. Omdat ze transparant zijn zie je bij een de eitjes zitten, die groene bolletjes. Bij de rechter zijn de eitjes al uitgekomen, haar “legbuisje” is ook al wat langer. Bij de linker zijn nog geen… (lees verder)
Februari 2013
ELKE SERIEUZE FOTOGRAAF GEBRUIKT EEN STATIEF
WAAROM?
Is een statief gebruiken iets uit de vorige eeuw of nog steeds nodig?
Je kunt toch de lichtgevoeligheid instellen op tot voor kort ondenkbaar hoge ISO-waarden en je hebt nu de beschikking over objectieven met beeld stabilisatie?… (lees verder)
Januari 2013
DAT MOET JE RUIM ZIEN
Deze maand hebben we een nieuw foefje toegevoegd aan de website, ZOOM-IN, de mogelijkheid om op een foto in te zoomen tot op het werkelijke pixel niveau.
De foto hiernaast van de koperuil (Diachrysia chrysitis) is in werkelijkheid 10 MB. Op deze grootte laadt hij echter snel.
Om hem gedetailleerd te bekijken… (lees verder)
December 2012
DE MIERENLEEUW
Een verhaal over de mierenleeuw in december? Er is nu geen mierenleeuw te zien hij is momenteel in winterslaap, dat doet deze soort als larve. Maar ja, de plaatjes lagen al lang op de plank en december is nu eenmaal een maand waarin maar weinig insecten zich laten zien. Daarom nu maar vast iets om komend jaar naar uit te kijken.
De wetenschappelijke naam van de gevlekte mierenleeuw is Euroleon nostras dat… (lees verder)
November 2012
DE TRUC MET HET BEKERTJE
“Kijk, daar ligt er een.” zei onze gids in het regenwoud van Zuid Amerika. We zagen niets.
De slang lag bijna geheel onder de bladeren waarmee de bodem bedekt was.
Hij greep de slang bij zijn staart en stopte hem in een plastic aquariumbak die hij bij zich had. Daarna zette hij de bak ondersteboven op de grond. Nu konden… (lees verder)
Oktober 2012
SCHERPTEDIEPTE EN SENSORGROOTTE
Is er een relatie tussen scherptediepte en sensorgrootte? Krijg je met een kleinere sensor meer scherptediepte? Ja en nee. Op diverse internetfora woedt een heftige discussie over hoe het komt en of het waar is dat je bij een camera met een kleine sensor meer scherptediepte krijgt. Oorzaak en gevolg worden hier vaak door elkaar gehaald. De stelling: “Met een langere sluitertijd krijg je meer scherptediepte” is… (lees verder)
September 2012
SPINNEN EN SPINNENWEBBEN
September is hier in Nederland bij uitstek de beste maand om spinnen en vooral spinnenwebben te fotograferen.
De vrouwtjes van onze bekendste spin, de kruisspin, hebben nu hun maximale grootte bereikt en maken daarom ook grote webben. Je ziet ze overal.
Wil je een kruisspin in zijn volle glorie fotograferen en is de achtergrond te rommelig dan… (lees verder)
Augustus 2012
VAKANTIEFOTO’S
We zijn de hele maand juli op vakantie geweest. Lekker zwerven door Frankrijk en Noord-Spanje. In de vakantie geldt voor mij altijd: “Hoe minder mensen, hoe meer vreugd.”
Dus bezoeken we geen steden, musea of oude kerken. Ook gaan we niet “funshoppen” of op het strand liggen. Wel rijden we veel over onverharde wegen waar we, vooral in Spanje, soms wel meer dan… (lees verder)
Juli 2012
BEKIJK HET VERSCHIL
Wanneer je een adder in zijn natuurlijke omgeving wil fotograferen, zonder hem te verstoren dan ben je vaak niet tevreden met het resultaat.
Er zijn allerlei storende elementen in de achtergrond aanwezig die de aandacht van het onderwerp afleiden. Adders hebben namelijk de gewoonte… (lees verder)
Juni 2012
DE GROENE KIKKER
De groene kikker is met zijn mooie kleuren, individueel variërende tekening en leuke gedrag een erg veelzijdig foto-onderwerp. In de sloot of plas zijn ze altijd erg schuw. Bovendien is het daar vaak moeilijk om op kikkerhoogte te fotograferen. Heb je echter een vijver in je tuin of ken je iemand met een vijver waar groene kikkers in zitten dan wordt het een ander verhaal. De kikkers in een vijver zijn namelijk erg… (lees verder)
Mei 2012
LIEVEHEERSBEESTJES
Ga eens op fotojacht naar lieveheersbeestjes. Het lieveheersbeestje is een opvallend, makkelijk te ontdekken kevertje. Iedereen vindt het een leuk beestje en niet eng of vies, dus bij uitstek een leuk foto onderwerp.
Het lieveheersbeestje wordt gebruikt als symbool tegen zinloos geweld. Als je ziet hoe hij bladluizen levend aanvreet, in het bijzijn van de andere bladluizen die toekijken, wordt het beeld van geweldloosheid toch wel… (lees verder)
April 2012
DIAFRAGMA-AFBEELDINGSMAATSTAF-SCHERPTEDIEPTE
Deze drie begrippen zijn heel belangrijk bij macrofotografie maar niet altijd voor iedereen even duidelijk.
DIAFRAGMA: Groot en klein diafragma zorgt nogal eens voor verwarring. De getallen die hierbij gebruikt worden zijn de noemers van een breuk, de teller van deze breuk is altijd f. De f staat voor de brandpuntafstand van het objectief. Om ruimte te besparen en voor het gebruiksgemak wordt f/ bijna altijd… (lees verder)
Maart 2012
MOOIE FOTO OF MOOI OF ZELDZAAM BEESTJE?
Toen ik pas begon met macrofotografie wilde ik alles behalve vlinders fotograferen. Waarom geen vlinders? Nou, mijn gedachte was toen: Vlinders zijn van zichzelf al mooi en het wordt daarom dus altijd een mooie foto. Pas later kwam ik er achter dat dat helemaal niet per definitie zo is.
Maar al te vaak denken natuurfotografen dat de emoties die zij voelen op het moment van fotograferen… (lees verder)
Februari 2012
DE RICHTING VAN HET LICHT
In een echte winter kun je op het gebied van macrofotografie leuke onderwerpen vinden in ijs, sneeuw of rijp. Afgelopen maand lukte dat echter nog niet. Toch was het koud genoeg om de houtkachel te stoken. Toen ik de mand met brandhout aan het vullen was vond ik een plankje met een leuk fotomotief. Er zaten wat myceliumdraden op die mij deden denken aan… (lees verder)
Januari 2012
LIVE VIEW FUNCTIE
Het fotograferen van stilstaande onderwerpen gaat beter als je alles op je gemak kunt bekijken en instellen.
Om een foto te maken bekijk je bij een compact camera het beeld op het LCD scherm en bij een spiegelreflex camera kijk je door de zoeker. Dat is de gebruikelijke gang van zaken.
Het is echter soms aan te raden om bij een spiegelreflex camera het LCD scherm te gebruiken… (lees verder)
December 2011
SCHOUDERSTATIEF
Bij macrofotografie is er een duidelijk verschil in techniek tussen het fotograferen van bewegende en stilstaande onderwerpen.
Met stilstaande onderwerpen bedoel ik bijvoorbeeld bloemen, zaaddozen, vruchten, details van bladeren, paddenstoelen enz. Ook het ’s morgens vroeg fotograferen van vlinders of libellen die nog te koud zijn om… (lees verder)
November 2011
INDIAN SUMMER IN DETAIL
In Canada noemt men de periode wanneer na de eerste vorst de bladeren verkleuren en het daarna nog even wat warmer wordt de “Indian Summer”. Het is een uitgelezen periode om landschappen te fotograferen met al die prachtige kleuren. Ook hier in Nederland worden landschapfotografen vaak geïnspireerd door deze kleurenpracht.
Het is echter ook erg fraai om wat boombladeren te verzamelen en… (lees verder)
Oktober 2011
PADDENSTOELEN FOTOGRAFEREN
Hoewel het fotograferen van paddenstoelen meestal geen macrofotografie is wil ik hier toch graag wat tips kwijt over dit onderwerp. Het is tenslotte even geen seizoen meer voor insecten en de paddenstoelen staan nu uitdagend te pronken.
Het lijkt een eenvoudig onderwerp en ten dele is dat ook zo. Je hebt immers geen last van de wind, ze staan mooi stil en lopen ook niet weg. Je kunt ze gewoon, recht voor zijn raap fotograferen, zelfs zonder statief. Het resultaat… (lees verder)
September 2011
EVEN IETS ANDERS…
Deze keer wil ik graag even uit mijn hokje komen. Mijn hokje is “macronatuurfotograaf”. Nu ben ik voor één keer alleen fotograaf, zonder macro en natuur.
Ik wil het hebben over hoe een foto ontstaat. Het spreekwoord zegt: “De gelegenheid maakt de dief” Dat gaat ook vaak op bij het fotograferen. Soms tref je spontaan een mooi foto-onderwerp aan… (lees verder)
Augustus 2011
OP SAFARI IN DE TUIN
Een van de leuke dingen van macrofotografie in de natuur is dat je er overal mee aan de slag kunt. Ook gewoon in je tuin, of als je geen tuin hebt, in het plantsoen aan de overkant. Op elk moment van de dag zolang er voldoende licht aanwezig is.
Je kunt op zoek gaan naar detais van planten en bloemen met mooi licht. Door te… (lees verder)
Juli 2011
CAN BANAL
Aan de voet van de Pyreneeën in Spanje ligt de prachtige natuurcamping Can Banal, de eigenaar is een Nederlander en je kunt hier dus met je moedertaal uit de voeten. De camping ligt slechts 70 km vanaf de Frans/Spaanse grensovergang (bij Perpignan), in de buurt van Olot. Deze camping is voor de echte kampeerder met een tent. Niet gericht op caravans en er zijn slechts enkele plaatsen geschikt voor een camper. Daar staat tegenover dat… (lees verder)
Juni 2011
BEKIJK HET EENS ANDERS
We waren in de Ardennen. Het was tegen de avond toen we langs een weiland reden waar honderden Oranje Luzernevlinders vlogen. Helaas was het al te laat om nog aan fotograferen te denken.
De volgende dag was het gelukkig ook mooi weer en de vlinders waren er nog. De wei stond vol met paardenbloemen waarop de vlinders zich aan de nectar tegoed deden. Ik had al diverse exemplaren op deze… (lees verder)
Mei 2011
BEWEGINGSONSCHERPTE VOORKOMEN, ZET DE WIND STIL.
Wanneer je een mooie foto van een bloemetje wilt maken gebruik je natuurlijk een statief. Dat is nodig omdat je, om meer scherptediepte te krijgen, een kleiner diafragma gaat gebruiken en dat heeft als gevolg dat je een langere sluitertijd nodig hebt. Door een statief te gebruiken zorg je er voor dat de camera perfekt stil staat en je daardoor geen bewegingsonscherpte krijgt. Iedereen die al eens zo te werk gegaan is zal… (lees verder)
April 2011
ORANJETIPJE (Anthocharis cardamines)
In april begint het vlinderseizoen hier in Nederland. Natuurlijk zijn er eerder in het jaar, soms zelfs al in februari ook wel vlinders te zien. Dat zijn vlinders die als volwassen exemplaar in winterslaap gegaan zijn en bij mooi weer wakker worden. Vlinders overwinteren op verschillende manieren, dat ligt aan de soort. Er zijn soorten die overwinteren als ei, anderen als rups, als pop of als volwassen vlinder. In april komen de eerste… (lees verder)
Maart 2011
HEIKIKKER
Heikikker (Rana arvalis) mannetjes verkleuren in de paartijd naar blauw. Dit duurt slechts enkele dagen, daarna zijn ze weer gewoon bruin. Als je ze in dit mooie blauwe pakje wilt fotograferen, moet je op de juiste tijd op de juiste plaats zijn. Rond 20 maart is het weer zover. Je kunt ze vinden… (lees verder)
Februari 2011
KONINGINNEPAGE LEGT EEN EITJE
Het is nog geen zomer, toch wil ik nu al uitleggen hoe deze foto tot stand kwam. Als je ook zo’n foto wilt maken moet je al vroeg met de voorbereiding beginnen. Er moet namelijk venkel (Foeniculum vulgare) in je tuin staan en dat kun je vanaf eind van deze maand zaaien. Koninginnepages zoeken voor hun rupsen verschillende voedselplanten waarbij venkel blijkbaar een van hun favorieten is. Op het moment dat een koninginnepage de… (lees verder)
Januari 2011
HET VERSCHIL TUSSEN EEN VOLBEELD SENSOR (36 x 24 mm) EN EEN APS-C SENSOR (22,5 x 15 mm)
Links zie je een Basterdzandloopkever (Cicindela hybrida) gefotografeerd met de EOS 5D MkII (volbeeld sensor), rechts hetzelfde beeld maar nu zoals het eruit zou zien als het gefotografeerd zou zijn met een camera met APS-c sensor, op dezelfde afstand, met hetzelfde objectief en hetzelfde diafragma.
Vaak wordt beweerd dat een kleinere sensor de scherptediepte… (lees verder)
December 2010
IJSBLOEMEN OP GLAS
Het hier gefotografeerde detail van ijsbloemen is in werkelijkheid ongeveer 7,2 mm breed. De buitentemperatuur lag iets boven het vriespunt, daardoor….. (lees verder)
November 2010
RODE RIVIERKREEFT
Deze Rode Rivierkreeft (Procambarus clarkii), links in dreighouding en rechts in zijn biotoop, heb ik in Spanje gefotografeerd aan een meer genaamd Embalse de la Sotonera.
De Rode Rivierkreeft komt oorspronkelijk uit Amerika en verdringt de Europese soorten.
Technische gegevens: Canon 5D MkII, EF100mm f/2.8L Macro IS USM, opname afstand…. (lees verder)